29 juli
  -  1 augusti
  2024

Följ med till Vasa och Korsholmsfestivalen!

Här kommer ett referat av resan till Vasa- text Eric Johannesson Det var hög stämning bland de 24 som deltog i årets resa till kammarmusikfestivalen i Vasa – trots att det regnade en del. Typiskt är att många återvänder till denna resa årefter år. Särskilda attraktioner denna gång var Martin Fröst, som deltog i två konserter, och den norska Vertavokvartetten (som även vår förening haft som gäster i Umeå). Som vanligt var konserterna utspridda i olika lokaler både i och utanför Vasa. Speciell var festsalen i Bladhska gården i Kaskö, en tvåvåningsbyggnad uppförd av en skeppsredare och sjökapten Bladh på Gustav III:s tid. I denna sal som tar över 100 personer spelade Martin Fröst Brahms klarinettrio tillsammans med Jan-Erik Gustafsson, cello, och Diana Ketler, piano. Vertavo framförde Ravels stråkkvartett. Vi hann även med en guidad rundtur i Kaskö, Finlands minsta stad med i dag endast 1200 invånare. Staden som tidigare levt på skeppsfart och fiske för numera en tynande tillvaro. Före kvällskonserten åt vi middag på stadens enda restaurang, Sininen hetki (Blå stunden). Avslutningskonserten ägde rum i Vasa stadshus stora sal. Mellersta Österbottens kammarorkester med Malin Broman som konsertmästare och ledare framförde bland annat Antonin Dvoraks Serenad för stråkorkester och Martin Fröst var solist i Aaron Coplands klarinettkonsert. Festivalen samlar musiker från framför allt Finland och Sverige. Cellisten Jan-Erik Gustafsson, som är konstnärlig ledare, är uppvuxen i Helsingfors men har typiskt nog numera sin fasta bas i Sverige (solocellist i Sveriges Radios Symfoniorkester). Bilderna nedan är tagna av Börje Eriksson. Anteckningar till bilderna: Anteckningar från bilderna på musikanterna på Korsholmsfestivalen den 24.7-31.7.2024.   Vår resa började den 29 juli 2024 från Umeå.   Första konserten var i Baptistkyrkan i Vasa klockan 15.00. Från Paris till Böhmen. Deltagare var Nicolas Dautricourt som spelade violin. Anna-Lisa Bezrodny violin Kaija Lukas viola Jan-Erik Gustafsson cello Diana Ketler piano Päivi Severeide harpa Vladimir Agopov kompositör Andra konserten var i Roparnäs kyrka utanför Vasa klockan 19.00. Ur mitt liv Deltagare var  Jennie Kackur blocklöjt Karolin Wargh orgel Erica Nygård flöjt Päivi Severeide harpa VERTAVO QUARTET Øyvor Volle violin Annabelle Meare violin Berit Cardas viola Bjørg Lewis cello Tredje konserten var i Ortodoxa kyrkan i Vasa klockan 22.00. Pappa Bach och Fader Mozart. Deltagare var Vladimir Reshetko cello (ej på bild) VERTAVO QUARTET   Bladhska gården i Kaskö. Katedralen i Rouen. Deltagare var Martin Fröst klarinett Jan-Erk Gustafsson cello Diana Ketler piano VERTAVO QUARTET

Här kommer ett referat av resan till Vasa- text Eric Johannesson

Det var hög stämning bland de 24 som deltog i årets resa till kammarmusikfestivalen i Vasa – trots att det regnade en del. Typiskt är att många återvänder till denna resa årefter år. Särskilda attraktioner denna gång var Martin Fröst, som deltog i två konserter, och den norska Vertavokvartetten (som även vår förening haft som gäster i Umeå).

Som vanligt var konserterna utspridda i olika lokaler både i och utanför Vasa. Speciell var festsalen i Bladhska gården i Kaskö, en tvåvåningsbyggnad uppförd av en skeppsredare och sjökapten Bladh på Gustav III:s tid. I denna sal som tar över 100 personer spelade Martin Fröst Brahms klarinettrio tillsammans med Jan-Erik Gustafsson, cello, och Diana Ketler, piano. Vertavo framförde Ravels stråkkvartett.

Vi hann även med en guidad rundtur i Kaskö, Finlands minsta stad med i dag endast 1200 invånare. Staden som tidigare levt på skeppsfart och fiske för numera en tynande tillvaro. Före kvällskonserten åt vi middag på stadens enda restaurang, Sininen hetki (Blå stunden).

Avslutningskonserten ägde rum i Vasa stadshus stora sal. Mellersta Österbottens kammarorkester med Malin Broman som konsertmästare och ledare framförde bland annat Antonin Dvoraks Serenad för stråkorkester och Martin Fröst var solist i Aaron Coplands klarinettkonsert.

Festivalen samlar musiker från framför allt Finland och Sverige. Cellisten Jan-Erik Gustafsson, som är konstnärlig ledare, är uppvuxen i Helsingfors men har typiskt nog numera sin fasta bas i Sverige (solocellist i Sveriges Radios Symfoniorkester).

Bilderna nedan är tagna av Börje Eriksson. Anteckningar till bilderna:

Anteckningar från bilderna på musikanterna på Korsholmsfestivalen den 24.7-31.7.2024.

 

Vår resa började den 29 juli 2024 från Umeå.

 

Första konserten var i Baptistkyrkan i Vasa klockan 15.00.

Från Paris till Böhmen.

Deltagare var Nicolas Dautricourt som spelade violin.

Anna-Lisa Bezrodny violin

Kaija Lukas viola

Jan-Erik Gustafsson cello

Diana Ketler piano

Päivi Severeide harpa

Vladimir Agopov kompositör

Andra konserten var i Roparnäs kyrka utanför Vasa klockan 19.00.

Ur mitt liv

Deltagare var  Jennie Kackur blocklöjt

Karolin Wargh orgel

Erica Nygård flöjt

Päivi Severeide harpa

VERTAVO QUARTET

Øyvor Volle violin

Annabelle Meare violin

Berit Cardas viola

Bjørg Lewis cello

Tredje konserten var i Ortodoxa kyrkan i Vasa klockan 22.00.

Pappa Bach och Fader Mozart.

Deltagare var Vladimir Reshetko cello (ej på bild)

VERTAVO QUARTET

 

Bladhska gården i Kaskö.

Katedralen i Rouen.

Deltagare var Martin Fröst klarinett

Jan-Erk Gustafsson cello

Diana Ketler piano

VERTAVO QUARTET

Rulla till toppen